Sint Pantaleon

Dit is de “making off”  van het schilderij Sint Pantaleon.

 

Sint Pantaleon is het twaalfde schilderij uit mijn serie schilderijen getiteld: “De Veertien Noodhelpers”. De schilderijen die al klaar zijn zijn te zien op de site onder “Schilderijen”.
De noodhelpers zijn veertien heiligen die, op St. Christoffel na, martelaren zijn en vermoord werden vanwege hun christelijke geloof.

De veertien heiligen zijn:

Op de eerste foto is het schilderij te zien staand op de schildersezel. Getekend is de heilige met op de achtergrond verschillende scenes betreffende het leven en daden van de heilige.

 

panta opezel

Schilderij met tekening op de schildersezel

Op de tweede foto een tweede fase van het schilderen. Hier is de achtergrond  verder uitgewerkt. De rest is met basiskleuren ingevuld.

 

20141009_144721-1-1_resized

De eerste kleuren zijn verschenen.

Hieronder een korte beschrijving betreffende het leven van de heilige Pantaleon.

Sint Pantaleon leefde volgens de legende in de tweede helft van de derde eeuw. We zien op dit schilderij het portret van de heilige Panteleon met een spijker in zijn hoofd. Hij werd vastgebonden aan een boom. Als marteling, hij moest het christelijk geloof af zweren van Keizer Diocletianus, werden zijn handen gebonden en op zijn hoofd met een spijker vastgezet. Door zijn geloof in god kreeg de oude boom weer bladeren. Op de grond waar zijn bloed vloeide bloeide spontaan lelie’s, viooltjes en rozen op. Vervolgens werd hij geradbraakt en in een pot met kokend lood gezet. Hij werd voor de wilde dieren gegooit maar die werden tam door zijn aanwezigheid. Dit alles deed hem zijn geloof niet afzweren door zijn vertrouwen in de kracht van God. Uiteindelijk wilde men hem onthoofden. Dit mislukte ook daar het zwaard in twee stukken brak voor het zijn hals bereikte. Hierop smeekte Pantaleon tot God zijn folteraars te vergeven. Hij gaf zich over aan zijn lot en werd onthoofd.

Tijdens zijn leven genas hij o.a. blinden en redde hij een meisje dat door een slang gebeten was. Hij werd lijfarts van Keizer Maximiamus. Hij is de patroonheilige van artsen en vroedvrouwen. Hij wordt aangeroepen en biedt bescherming tegen hoofdpijn, toverkracht, eenzaamheid en ongelukken.
De attributen die gebruikt worden op de schilderijen van St. pantaleon  zijn een medicijndoos en een spatel of lepel.

14-10-2014